Rio

Blogg

RIO i Hallingdal

Våren 2016 ringte Kjell Torstein Hagen, også kalt som ‘Klepto Kjell’, meg. Jeg hadde lest om han i media der han sto frem med sin historie. Han kunne fortelle meg at han ville påvirke til bedre tjenester for rusavhengige i Hallingdal med et ønske om at spesielt ettervernet måtte bli bedre i fremtiden. Han ønsket å være RIO sin representant der oppe.

Jeg tok så turen opp til Gol der jeg møtte Kjell og en annen kar ved navn Frank. Disse gutta var over gjennomsnittet engasjerte og jeg tenkte at de kunne bli to fine representanter for RIO i Hallingdalkommunene. Vi ble enig om å sende en felles forespørsel til kommunene om et møte med tema brukermedvirkning. Responsen var god. Jeg fortalte om RIO og hva vi er opptatt av. Vi la vekt på at RIO mente at man hadde et stort forbedringspotensial i forhold til oppfølging etter behandling, det såkalte ettervernet. Og at det handlet om aktivitet og arbeidsrettete tiltak.

Dette må kommunene generelt bli bede på. Dere må samarbeide med samfunnet der ute som administrerer aktivitet og jobbe opp mot arbeidsplasser sa jeg. Det er ute i samfunnet vi blir friske. Jeg la også veldig vekt på ressursperspektivet og sa at det finnes ikke mer ressurssterke mennesker en rusavhengige.

Vi diskuterte frem og tilbake hvordan vi kunne bidra og hva kommunene kunne tilrettelegge. Vi ble raskt enig om at et seminar var tingen. Et seminar der Hallingdalkommunene og RIO inviterte brukere, fagpersoner, byråkrater og politikere fra alle kommunene i Hallingdal.

I november i fjor hadde vi et vellykket seminar med 60 – 70 deltakere med en ordfører til stede hele dagen. Eksterne og lokale foredragsholdere bidro til et seminar som jeg vil påstå skapte et annet syn på rusavhengige. Kjell og Frank ble etter dette invitert inn i NAV sitt brukerråd. Nå var vi i gang.

Det ble fort vedtatt at dette seminaret skulle vi ha hvert år fremover. 7 november i år inviterte vi igjen til fagseminar i kulturhuset i Hemsedal. 115 påmeldte inkludert 3 ordførere som var der hele dagen. Ikke vanlig kost at ordførere tilbringer en hel dag på et seminar. De åpner gjerne og går igjen.

Jeg har vært så heldig å få bidra med foredrag på begge disse seminarene samtidig som jeg har ledet oss igjennom. I år hadde vi invitert Rita Nilsen leder av Retretten og Petter Nyquist mer kjent som Petter uteligger. To fantastiske foredrag som gjør noe med oss som sitter og lytter. Det handlet for meg om to flotte mennesker med et flott menneskesyn. Vi la vel alle vekt på at man måtte tro på at endring nytter og at vi er avhengige av at fagfolk tror på at endring er mulig for alle. Rikke Eriksen kjent fra dokumentaren Varmere dager på TV 2 leste et selvskrevet dikt med enorm innlevelse. Andre Olsen, miljøarbeider i Frelsesarmeen og tidligere rusavhengig for talte om hvor viktig det var å bli møtt med tillit. Han er et kjent fjes for de fleste gjennom deltagelse på Gateslagenes fotballandslag der han var avbildet over alt i forbindelse med VM for fotball for gatelag i regi av Frelsesarmeen.

Heidi Hansen fra RIO kunne fortelle forsamlingen om hvordan hun hadde fått i gang oppussing av Prindsen i Oslo. Mange brukere jobbet frivillig og ulike firmaer leverte det som trengtes av materialer, maling med mer. Mestringsfølelse og det å være med på å skape noe sammen med andre er formålet med tiltaket ved siden av at rommene trengte å bli et hyggeligere sted å være. Det var også mange lokale foredragsholdere ikke minst Kjell Torstein Hagen som har den største æren av at dette har blitt en stor suksess. To ordførere avsluttet det hele ved å love å løfte rusomsorgen i Hallingdal kommunene. Gratulerer til alle involverte for vel gjennomført.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *