Rio

Blogg

Gode diskusjoner på miniseminar

Brukerrepresentanter og helsepersonell møttes i helgen på Helsfyr for å bli kjent med hverandre og organisasjonens nyeste prosjekter. Resultatet ble en lærerik og hyggelig samling, med nok av både engasjement og humor.

Brukerrepresentant fra A-larm

Ronny René Nielsen, brukerrepresentant fra A-larm, holdt et spennende foredrag om sine erfaringer som tidligere politi og rusavhengig.

– Jeg følte meg litt som James Bond, smilte han da han fortalte om dobbeltlivet han levde som sikkerhetsansvarlig for Nokas-saken, med et liv fylt av fest og et økende kokainproblem på si. Vendepunktet kom da han endelig turte å være svak.

– Det er det viktigste jeg har gjort i livet: å tørre å be om hjelp, og å begynne å høre på andre, sa Nielsen.

Den tidligere politimannen la vekt på at det er viktig å spørre hvorfor en fortsetter å ruse seg, ikke bare hvorfor en begynner. For ham selv var det spenningssøken som var avgjørende. Han fortalte om en hverdag med kun små rusbeslag i jobben, og en mangel på spenning etter at han kom tilbake fra jobben som teamleder i Kosovo.

– Ingen unnskyldninger, jeg bare forklarer hvordan det er, avklarte Nielsen.

Nielsen jobber nå med prosjektet Leap Scandinavia, i tillegg til jobben i A-larm. Leap står for Law Enforcement Action Partnership, og er en samling tidligere justisansatte som ønsker seg en ny, mer liberal, ruspolitikk.

Han fortalte at de får flere henvendelser fra personer som er enige med dem, men som ikke tør å stå frem, særlig fra politiet.

Les mer om Leap scandinavia her: https://www.leapscandinavia.org/our-mission-and-goals/

Bente Røstad snakket om kvinnerollens påvirkning på rusproblemet.

Varierte prosjekter

Andre halvdel av dagen fortalte RIOs egne brukerrepresentanter om sine prosjekter fra det siste året.

– Det som er så flott med å jobbe i RIO, er at man kan jobbe med det man brenner for, sa Heidi Hansen. Brukerrepresentanten fra RIO Gatenær fortalte blant annet om oppussingen av mottakssenteret Prindsen i Oslo. Hun hadde med seg sin «høyre hånd», Jarle Olsen. Sammen kunne de fortelle om et vellykket dugnadsprosjekt der både brukere, ansatte og andre frivillige sto sammen for å gi de 17 rommene på akuttovernattingen et etterlengtet løft.

Hansen fortalte også om sin opplevelse som brukerrepresentant og jobben med Gatenær-prosjektet. Hun viste til en gjensidig respekt mellom brukere og ansatte, og et rehabiliteringsbilde i stor endring. Hun ønsket seg flere prosjekter med fellesskapet som metode i sentrum.

Brukerrepresentant fra Aust-Agder, Bente Røstad, har lenge vært prosjektleder for ettervernsprosjektet RIO ReStart. Fredag presenterte hun et nytt prosjekt for samlingen, med arbeidstittelen Kvinner, rus og skam. Prosjektet skal i hovedsak være et forum av kvinner som skal få familierusen, kvinnerollens påvirkning på rusproblemet og skamproblematikk frem i lyset. Planen er å komme i gang på nyåret, fortalte Røstad. Prosjektet er et resultat av den store responsen på NRK-serien Forført av spriten, der Røstad selv fortalte sin historie.

Jon Storaas snakket om samhandling på rusfeltet.

Samhandling lønner seg ikke

Avslutningsvis holdt daglig leder Jon Storaas et foredrag om samhandling i rusfeltet. Han etterspurte mer ansvarliggjøring av både brukere og fagfolk.

– Vi må snu behandlingsapparatet helt på huet, sa han, og fortalte om en hverdag der fagfolk umyndiggjøres i egen stilling, noe som til syvende og sist går ut over brukere i behandling.

Storaas la vekt på at billige, enkle tiltak må tilrettelegges, slik at brukerne kan få muligheten til å aktiviseres og ansvarliggjøres på veien tilbake ut i samfunnet. Han fortalte at slik det er nå, lønner ikke samhandlingen seg for institusjonene, fordi det ikke kan måles i lik grad som økonomi og tall. Det må endres, sa Storaas.

Tekst: Idunn S. Svarverud

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *