Rio

Blogg

Idrett mot rus

Det er fullt av folk i Valhall Arena lørdag 25. november. Stemmingen er typisk idrettshall: bakgrunnsmusikk, summende prat og lyden av fotballer som dribles og sparkes mot mål. Vannflasker ligger slengt i kunstgresset, og på tribunen sitter spente publikummere med matpakker og termoskaffe.

Lagene er allerede godt i gang med oppvarmingen når Ellinor Kittilsen fra Civitan ønsker deltakere og publikumere velkommen til Idrett mot rus. Klokken tolv begynner kampene i den årlige turneringen.

André Olsen har spilt for Oslo Gatefotball i tre år.

Aktivitet og mestring

Du har det sosiale, aktiviteten i seg selv, å spille ball sammen med gutta, mestring, ha det moro, jeg kan bare fortsette i det uendelige, jeg! sier André Olsen når han blir spurt om fotballens betydning for ham selv.

Han forteller at han har vært rusmisbruker i tretti år, og at fotballen har gitt ham muligheten til å bygge seg selv opp igjen, både fysisk og mentalt. Nå har han spilt for Oslo Gatefotball i tre år. De møtes to ganger i uka for å trene.

– Når du har vært rusfri i noen år, er det greit å ha noe å gjøre, sier han. Han legger vekt på aktivitet og mestring som ting alle i en rusfri fase trenger.

– Det er viktig med aktivitet. Det brenner jeg for, fortsetter han.

Kittilsen la vekt på idretten som brobygger i åpningstalen sin til arrangeementet. Med slike vitnesbyrd fra mennesker som Olsen, er det lett å se hvorfor.

– Det er lykkerus og moro. Du har noe å gjøre, og det får hverdagen til å gå. Det er godt å ha noe å glede seg til! avslutter Olsen.

God stemning

Bare timer før arrangementet skulle starte var det to lag som måtte trekke seg. Det førte til ekstra hodebry for arrangørene. Heldigvis var det flere tribunelag som gjerne stilte opp for treningskamp i sine egne pauser. Kampene kunne dermed gå som planlagt, bare noen få minutter etter skjema.

Samarbeidsprosjektet mellom RIO, Civitan og lokale idrettslag er et tilbud for rusmisbrukere i en rusfri fase, og lag fra hele landet møter opp. Flere av spillerne har vært med flere ganger tidligere, og mye tid går med til hyggelige gjensyn og hilsener. Idrettsgleden er på topp.

Tekst: Idunn S. Svarverud

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *