Rio

Blogg

Ett år med fredagskafé på Sidebygningen

Den 25. august 2017 hadde fredagskafeen på Sidebygningen i Tønsberg sin aller første åpningsdag. Kafeen ble startet som et samarbeid mellom RIO, A-larm og Sidebygningen, og har vært åpen hver fredag siden. Da er det på sin plass å feire.

– Vi begynte å forberede markeringen allerede fra morgenen av, forteller Birger Henrik Varild Larsen, som er ansatt i Sidebygningen og frivillig i RIO. – Vi var spente siden det ikke var noen påmelding, så vi var veldig usikre på hvor mange som kom, sier han.

Chris, som er brukeransatt på fredagskafeen, mottar blomster til kafeen fra virksomhetsleder i Tønsberg kommune, Grete Johnsen.

Ansatte og frivillige er planlagt å komme litt før. Det er også Lise Finckenhagen, som skal lage maten. Men på grunn av ekstremværet Knud, er alle forsinket.

– Heldigvis var det hjelp å få fra de som jobber her til daglig, sier Larsen. Etter at alle var på plass gikk resten av kvelden på skinner.

Linda Kvam synger Janis Joplin.

Konsert og allsang

Fort var både kafeteriaen og stua helt full, og stemningen på topp. Etter maten ble det gratulasjoner og overrekning av gaver.

Deretter var det klart for musiker Linda Kvam, som kjenner flere av brukerne fra før, gjennom arbeid hos Sidebygningen og Kirkens bymisjon i Tønsberg. Derfor ble konserten startet med en duett med en av de besøkende.

– Dette er noe av det fredagskafé skal handle om, sier Larsen. – Det er så mye ressurser blant personer som har kommet ut av rus.

Deretter ble det både konsert med Kvam og allsang-medley. De totalt 45 gjestene var storfornøyde, og det samme var arrangørene.

Motiverende å møte andre med liknende erfaringer

Siden kafeens oppstart i 2017 har det i gjennomsnitt vært 17 besøkende per fredag. Målet er å støtte brukerne på deres vei til et normalt fungerende liv, forteller Larsen. Selv om alle har forsjellige forutsetninger og mål, er det viktig å bli møtt med respekt og forståelse.

– Her kan du møte likesinnede, som snakker samme språk, og som vet hva det vil si å komme ut av et rusproblem, sier Larsen.

Åpningstidene er ikke tilfeldige. Kafeen er åpen fredag ettermiddag og kveld. Da er man ekstra sårbar for dårlige valg, forteller Larsen.

Kjøkkengjengen.

– Det er gjester her med lang og kort avstand til rus. Kafeen skal være en arena for erfaringsutveksling og veiledning, sier han. – Det er godt å kunne bruke sin dårlige erfaring til å hjelpe andre, samtidig er det motiverende å se folk ha gått veien før deg, fortsetter han.

– Det er gøy når samarbeid mellom forskjellige organisasjoner og kommune fungerer så bra.

En god følelse å hjelpe andre

Larsen forteller at det er mange besøkende som har gått videre til jobb eller annen sysselsetting. Flere er dessuten brukeransatte eller frivillige.

Henrik sammen med Lise Finckenhagen.

– For meg er fredagskafé en del av å gjøre det jeg virkelig brenner for, sier han. Han jobber som både erfaringskonsulent og miljøarbeider. Han forteller at han ofte også bruker RIO-hatten når han er på jobb ved Sidebygningen. – Min stemme blir hørt, sier han.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *