Rio

Blogg

Inspirerende RIO-konferanse på Gol

– Som tidligere rusavhengig brenner jeg veldig for at andre skal få se at det finnes håp, uansett hvor mørkt det ser ut, forteller Kjell Torstein Hagen. Det var derfor han bestemte seg for å arrangere konferansen for første gang i 2016, da han var ny RIO-representant. Den gang var det rundt 70 deltakere i salen. I år var de rundt 200.

Mikael «Endless» Nyhus inspirerte både med egne låter og ved å fortelle sin egen historie.

Alle har forskjellige erfaringer å dele av

Blant foredragsholderne fant man Trond Henriksen, skuespiller Julie Winge og rapperen Mikael “Endless” Nyhus, som i tillegg til å presentere egne erfaringer også viste dokumentaren Rent Helvete og fremførte egne låter om opplevelsen. RIOs Jon Storaas og Ronny René Nielsen ledet konferansen og holdt innlegg. Helseminister Bent Høie stakk også innom i form av en videohilsen.

Ronny René Nielsen, tidligere politimann og brukermedvirker i RIO.

– De viktigste temaene for konferansen var hvordan egenerfaring kan være en ressurs, både for pårørende, rusavhengige og innenfor forebygging, forteller Hagen, som selv holdt et foredrag om sin egen bakgrunn som Klepto-Kjell. Han forteller at han selv anser likepersonsarbeid som en av de viktigste ressursene i rusfeltet.

– Denne typen konferanse er en fin plattform for å få vist hvordan egenerfaring kan fungere i praksis, i samhandling med fagmiljøer og fagutdannede, fortsetter han.

Seminaret bør holdes i hele Norge

Hagen forteller at seminaret har fått fantastiske tilbakemeldinger. Noen sier til og med at det er det beste seminaret de noen gang har vært på og at det bør holdes over hele Norge, kan han stolt fortelle.

– For meg føles det veldig anerkjennende, siden dette viser hvilke ressurser og hvilken gjennomføringsevne vi tidligere rusavhengige kan sitte inne med, selv uten annen utdanning enn livets harde skole, fortsetter han med et smil.

Han forteller at de to dagene gikk over all forventning.

– Hver eneste foredragsholder, og alle som tok ordet, løftet mitt engasjement om verdien av egenerfaring, brukermedvirkning og samhandling til nye høyder, sier han, og fortsetter: – Jeg tror ikke det var en eneste person i salen som ikke lot seg berøre.

Trond Henriksen, tidligere omtalt som «Norges farligste mann, er idag miljøarbeider ved Kirkens bymisjon i Halden.

Vil også løfte frem samarbeidspartnerne

Hagen er spesielt opptatt av å også trekke frem samarbeidspartnerne. For uten dem, ville seminaret tross alt ikke vært mulig. Han vil spesielt løfte frem Pers Hotell, som huset konferansen. Det betydde mye for ham at nettopp de ville la ham holde seminar hos dem.

– På tross av alle de negative opplevelsene de har hatt med meg på åtti- og nittitallet, da jeg banet meg vei inn på deres rom på jakt etter alkohol, penger og andre ting det gikk an å omsette, sier han.

– Det viser virkelig omtanke, og en evne til å se fremover, sier han.

Skuespiller Julie Winge fortalte sin historie, som tørrlagt alkoholiker.

Vi takker Kjell Torstein Hagen, deltakere og foredragsholdere for to flotte dager på Gol!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *