Rio

Blogg

Stopp kjønnsbasert vold!

Det finnes ingen unnskyldning for at kjønnsbasert vold fremdeles finnes (og i så store tall) på tvers av land og kulturer over hele verden. Fremdeles viser tilgjengelig data skremmende tall om vold mot kvinner og jenter, og avslører den brutale virkeligheten om så mange som må leve i frykt for livet, hjemme og i det offentlige rom, hver eneste dag. Like skremmende og uakseptabelt er det at diskriminerende nasjonal lovgivning og uforberedte justismyndigheter, dommere, sosial- og helsearbeidere hjelper til og viderefører eller forverrer konsekvensene av vold påført kvinner og jenter. Det er for eksempel ikke uvanlig at kvinner diskrediteres eller beskyldes i retten, etter at de har overlevd seksuelle overgrep, ei heller at de sendes hjem til voldelige ektemenn etter å ha endt opp på sykehus eller hos politiet med skader fra vold i hjemmet.

Faktisk kan det være en lang og komplisert prosess å endre diskrimineringskulturen og kjønnsbasert vold, og det kan kreve forpliktelser og involvering fra alle sosiale aktører. Uansett (og dette er et viktig skritt i riktig retning) tar det ikke tid å endre eller vedta lover, retningslinjer, eller opprette fond for å opprette programmer eller mekanismer som kan beskytte og myndiggjøre kvinner og jenter – det krever bare vilje fra lovgivere og bidragsytere.

Selv om ansvaret for å bygge en verden uten vold er et ansvar vi alle deler, er det klart at de som lager lover og retningslinjer, og bidragsyterne, spiller en uvurderlig rolle i å tilrettelegge forholdene for en systematisk endring av kjønnsrelasjonene og for effektiv beskyttelse av kvinner og jenter. Programmer for finansiering og budsjettering for å rette på kjønnsbasert vold, vedta lovgivning som tar hånd om, forebygger og tilbyr rettsmidler for overlevende, i tillegg til å sikre kjønnsintegrerte retningslinjer og programmer, er sentrale i å gi trygge områder for kvinner og jenter.

Hvis du har midler eller makt til å ta beslutninger, vær en leder til å få en slutt på kjønnsbasert vold

I sammenheng med #16daysofactivism for å slutt på kjønnsbasert vold, ber Dianova nå beslutningstagere og bidragsytere å ta initiativet og ledelsen med å lede an i investering, planlegging og implementering av informerte handlinger for å få en slutt på vold mot kvinner og jenter. Dette er noen konkrete tiltak for inspirasjon, som gjøre betydelige bidrag til denne innsatsen:

  • Fremme programmer, lover og kampanjer som fremmer likestilling, bekjemper kjønnsroller og tilbyr forhold der kvinner og menn kan bidra på likt vis til sosial, økonomisk og kulturell utvikling av samfunnet de lever i.
  • Finansiere prosjekter som oppretter forhold der kvinner kan oppnå betydelig økonomisk myndiggjøring og økonomisk uavhengighet.
  • Støtte lovgivning for likestilling og for å gi rettsmidler og beskyttelse for overlevende av GBV.
  • Øke bevisstgjøring og gi opplæring til justismyndighetpersonale for å gi bedre politirespons ved kjønnsbasert vold.
  • Tilby opplæring av tjenestemenn i rettssystemet og dommer, i tillegg til de som jobber innen helsevesenet, så de kan gi rett respons ved tilfeller av GBV, og unngå at ofrene blir utsatt for dobbelt overgrep.
  • Tilby hjelpenumre og trygge miljøer, uten trakassering, så overlevende kan rapportere GBV.
  • Tilby opplæring og all nødvendig støtte for at nasjonale statistikkontorer kan produsere pålitelig og utskilt data, for å kunne gi effektiv informasjon for å opprette retningslinjer for å få slutt på kjønnsbasert vold.
  • Inkludere kvinner og jenter, spesielt de fra de mest utsatte gruppene (LGBTI, fysisk eller mentalt funksjonshemnede, etniske minoriteter, migranter og andre) i planleggingen og budsjetteringen av nasjonale handlingsplaner, og passe på å gi fokus til kjønnsbasert vold og likestilling.
  • Heve bevisstheten i samfunn, religiøse ledere, helsearbeidere, juridisk system og andre aktører, for å hjelpe til å identifisere tilfeller av kjønnsbasert vold og redusere toleransen av kjønnsbasert vold.
  • Systematisk rette på seksuell vold i konfliktsituasjoner, og beskytte kvinner og jenter i denne sammenhengen.

Det finnes mange andre mindre og større handlinger som beslutningstakere og bidragsytere kan foreta, for å hjelpe til å fremme likestilling og få slutt på kjønnsbasert vold. Det finnes ingen bedre tid for å begynne å bli en leder for noe av det.

Saionara König-Reis, International Relations Manager, Dianova International

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *