Rio

Blogg

Kvinner opplever mer skam enn det menn gjør

– Det er på tide at vi tør å snakke om at det er alkoholen som er det aller største rusproblemet som vi har i samfunnet vårt og at alkoholisme også er vanlig blant kvinner, sier Bente Røstad (50).

Hun er med i programmet «Forført av spriten» som sendes på NRK og har mange egne erfaringer knyttet til rusmisbruk.

Drakk for første gang som 25-åring

Da Bente var 25 år ble hun skilt og alene med tre små barn. Samtidig gikk hun ut av menigheten hun hadde vært medlem i og fikk nye venner som hadde et helt vanlig forhold til alkohol. Det ble Bentes første møte med alkoholen.

– Men det var først fem år senere at det eskalerte. Jeg gjorde det jeg kunne for å være sterk og skulle klare alt, men det ble for mye press og da begynte jeg å drikke i skjul, forteller hun.

På det meste kunne Bente drikke en hel flaske brennevin i døgnet, men da hun var 35 og hadde hatt alkoholproblemer i mer enn fem år orket hun ikke mer:

– Jeg prøvde å ta mitt eget liv. Ved hjelp av piller og sprit skulle jeg drukne meg selv i et lite vann, men på veien ramlet jeg og brakk lårhalsen. Det ble faktisk redningen min. Jeg fikk behandling som gjorde at jeg har vært alkoholfri siden, forklarer Bente.

Vanskeligere for kvinner

– Vi hører for lite om kvinner som har alkoholproblemer, jeg trodde nærmest at jeg var den eneste småbarnsmoren i verden som slet med alkohol og jeg skammet meg veldig. Mannsidealet tilsier at menn i langt større grad kan drikke, mens det blir mye mer synlig når kvinner gjør det. Hadde vi snakket mer om kvinner og rus, så ville ikke kvinnene føle seg så alene om de problemene som de har, sier Bente.

Sturla K. Naas Johansen, leder ved RUStelefonen er også glad for at NRK har satt fokus på dette med kvinner og alkohol:

– Det er nok mer stigmatiserende for kvinner å ha et slikt problem, og det er godt å vite at man ikke er alene om det. Derfor er det viktig med åpenhet. Programserien har dessuten vist eksempler på at behandling nytter, og at det er mulig å finne veien ut av problemene igjen.

Skrevet av Sturla K. Naas Johansen og hentet fra Alt om Din Helse 10. oktober 2017.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *