Rio

Blogg

Hva er god hjelp?

Innlegget er skrevet av Otto Stormyr og sakset fra Aftenposten 10. juli.

Hva er god hjelp? Nå ser det ut som om de fleste er enige: Ungdom som blir tatt med rusmidler under en gitt mengde, skal tilbys hjelp i stedet for straff. Jeg har selv vært en tidligere såkalt umoralsk ungdom som ikke kunne straffes rusfri. I dag er jeg saksbehandler i en av landets barnevernstjenester. Meningene er mange rundt hva som er riktig og god hjelp, men jeg vil her be en bønn for at vi legger bort riset bak speilet når vi tilbyr hjelpen. Det er flere grunner til dette, men først og fremst handler dette om hva vi ser på som årsaken til at noen utvikler skadelig bruk av rusmidler. Mange ser ut til å tro at rusproblematikk handler om en slags defekt eller umoral som ligger i individet. Nå håper jeg derimot at vi en gang for alle kan ta innover oss at hvilke mennesker som havner «utpå», avhenger av gener, erfaringer, relasjoner og kvaliteten på disse relasjonene.

Artikkelforfatter Otto Stormyr. Foto: Privat.

Dette er grunnen til at noen kan drikke litt eller røyke hasj noen ganger uten å få nevneverdige problemer av det, mens andre kan bli avhengige. Noen mennesker bærer med seg relasjonelle arr. Disse menneskene vil fort streve med å finne tilhørighet og fellesskap. Å være utenfor fellesskapet skaper store smerter, og her løser rusen to ting: Den døyver smerten, og mange finner etterlengtet tilhørighet rundt rusmidlene. Ungdom på skråplanet trenger hjelp til å finne ordene på det som gjør vondt. De trenger hjelp til å se seg selv og smerten sin i lys av konteksten de kommer fra og er en del av. De trenger gode relasjoner preget av tillit over tid. Først da kan de begynne å stole på andre, og først da kan de våge å melde seg på fellesskapet.

Å høre til og å føle seg ønsket av andre er nemlig den beste medisinen som finnes mot avhengighet. Rusmidlene er ikke fienden som må bekjempes her. Vår reelle fiende er utenforskap, omsorgssvikt, mobbing, fordommer og overgrep. Dette må bekjempes med omsorg, støtte, inkludering og ikke minst: metoder basert på kunnskap. Legges innsatsen inn her, vil behovet for rus bli mindre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *