Rio

Blogg

RIO krever offentlig beklagelse fra justisministeren

RIO har lenge ment at politiet har begått systematiske lovbrudd mot brukerne når de har drevet med invaderende ransakinger av private eiendeler som bolig, mobiltelefon, klær og private kroppsdeler på bakgrunn av mistanke om bruk eller besittelse av ulovlige rusmidler til eget bruk.

Politidirektør Benedicte Bjørnland har benektet dette offentlig ved flere tilfeller. Til tross for at hennes egen etats viktigste argument mot avkriminalisering av bruk og besittelse, var at de mente politiet ville miste adgangen til å drive med disse invaderende ransakingene.

Nå har Riksadvokaten bekreftet at det ikke dreier seg om enkelttilfeller, men om systematisk feilpraktisering ved bruk av tvangsmidler i saker som handler om bruk og besittelse.

Som en følge av Riksadvokatens konklusjon forventer vi en offentlig beklagelse til alle menneskene som har blitt utsatt for slike krenkende lovbrudd. I tillegg mener jeg at politidirektør Benedicte Bjørnland bør vurdere sin stilling etter å blant annet ha fart med usannheter om krenkelser av brukerne, sier daglig leder i RIO Kenneth Arctander Johansen.

Tidligere har RIO kritisert politidirektør Bjørnland for å ha skaffet seg forhåndsinformasjon om Rusreformutvalgets utredning og brukt informasjonen til å undergrave Solberg-regjeringens rusreform som hadde bred støtte blant viktige fagmiljøer og personer som strever med utfordringer knyttet til rus.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *