Regjeringen legger frem sitt forslag til rusreformen for Stortinget i februar. Vi ser frem til dette og vil bidra til diskusjonene om forslagets innhold.
Rusreformen er avkriminalisering av befatning med illegale rusmidler til eget bruk.
Mange er opptatt av hva rusreformen vil bety for ungdom. Utvalgets forslag går i korte trekk ut på at alle som blir pågrepet med illegale rusmidler vil få et pliktig oppmøte hos en tverrfaglig rådgivende enhet for narkotikasaker i kommunen som innehar medisinskfaglig, psykologfaglig, sosialfaglig, barnevernfaglig og erfaringskompetanse. Der vil man få en generell fraråding og informasjon som kan være nødvendig, om forbudet, og om rusmiddelproblematikk. Deretter vil man få tilbud om kartlegging med sikte på videre oppfølging, hjelp eller behandling.
RIO mener dette er mulighet for å komme i dialog med ungdom tidlig, og gi informasjon som kan gjøre at de tar gode valg for egen helse. Vi tror ikke at straff og sanksjoner er gode forebyggende tiltak overfor sårbare ungdom som er i risikosonen for å utvikle rusproblemer. Dette er et tema som har mange sterke meninger og enkelte kritiske røster mener at rusreformen svikter ungdom som trenger sanksjoner eller et “ris bak speilet” for ikke å bruke illegale rusmidler.
RIO-debatten 25. februar kl. 12-15 handler denne gangen om ungdom og regjeringens forslag til reform. Følg denne lenken for å delta på Zoom. Arrangementet strømmes også på våre Facebooksider.
Program
Faglig del
Åpning og introduksjon ved Kenneth Arctander Johansen, daglig leder i RIO og medlem av Rusreformutvalget
Regjeringens forslag ved Rusreformutvalgets sekretariatsleder, Tore Sørensen
Psykolog, Rebekka Lossius
Jurist og nestleder i Foreningen Tryggere Ruspolitikk, Dagfinn Hessen Paust
Jurist og medlem av Rusreformutvalgets sekretariat, Alf Butenschøn Skre
PhD-stipendiat ved Universitetet i Sørøst-Norge, Anna-Sabina Soggiu
Førsteamanuensis ved Universitetet i Sørøst-Norge, Moses Deyegbe Kuvoame PhD
Politikerpanel
Oppdateres fortløpende