Rio

Kronikk: Tar rusavhengighet ferie?

Kronikk av Tor-Andre Tøllefsen og David Dyrstad, brukerrepresentanter i RIO, Tromsø.

Kronikken ble først publisert i Nordnorsk Debatt: https://www.nordnorskdebatt.no/tar-rusavhengighet-ferie/o/5-124-318420 

 

Det er trist å høre at pasientene på ReStart, som er en institusjon for tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB), for pasienter med rusavhengighet, rusutfordringer og ruslidelser blir utskrevet midt i behandlingen p.g.a det som må være lite gjennomtenkt ferieavvikling.

ReStart har valgt å stenge institusjonen for sommeren, og pasientene som er innlagt der får avbrutt sitt behandlingsforløp, en behandling som som for noen kan være forskjell på liv og død.

Å gi pasientene beskjed om å ta sommerferie til ReStart åpner igjen, er ikke like enkelt å gjennomføre for den enkelte pasient som det kan virke som.

Program på ReStart består av gruppebasert undervisning over 6-8 uker for en voksen pasientgruppe. Pasienter søker seg i behandling ved ReStart for å få hjelp med sin avhengighet, og for at de ønsker å komme seg tilbake til en hverdag med kanskje mindre rus og mer livskvalitet. På en slik institusjon er de i stor grad skjermet ifra rusmidler og rusmiljø, samtidlig som de mottar nødvendig helsehjelp for sine utfordringer.

En skjerming man frivillig skriver seg inn for å gjennomføre da det ikke er like lett å få til hjemme.

Det skal sies at noen pasienter på ReStart fikk tilbud om å fortsette sin rusbehandling på Rusbehandling Ung i Tromsø, som er et behandlingstilbud som er ment for ungdom og unge voksne, og da kan man lure litt på hva man tenker på når man først lager et behandlingsopplegg for ungdom og unge voksne fordi man tenker at de to gruppene bør ha adskilte tilbud, men at man da velger å se bort fra dette på sommeren fordi det forenkler ferieavvikling.

Man skjønner at det ligger økonomi i dette, og at det ikke er en enkel beslutning, men for pasientene det gjelder er det nok en gal beslutning og man får bare håpe at det ikke får fatale følger for de det gjelder.

Det ser veldig enkelt ut å ta den beslutningen om at man kan flytte over pasienter på denne måten til en institusjon hvor behandlingen er rettet mot yngre mennesker.

Dette er ikke bare uheldig for pasientene som må flytte over fra ReStart til RusUng, men kan fort være ødeleggende for behandlingen til de ungdommer og unge voksne pasienter som befinner seg i RusUng.

Sommerstengingen medfører selvfølgelig også at de som venter på å komme inn på en slik institusjon vil måtte stå enda lengre i kø før de kan få den nødvendige helsehjelpen de har behov for.

Det er noe merkelig prioritering å stenge ned en hel institusjon mens mennesker som er midt i behandlingen får beskjed om å pause behandlingen å dra hjem til ferien er over, der de i verste fall kan dø mens de venter på at behandlingen skal fullføres.

For mennesker med rusutfordringer er ofte sommeren utfordrende, ikke minst da tilbudene kjører på med ferieavvikling og med det lavere kapasitet enn det er i de andre årstidene. Sommeren er den årstiden der det for mange med rusutfordringer er lett å få seg et tilbakefall og bør derfor være den årstiden hvor pasientene absolutt få den skjermingen og støtten de trenger for å komme seg igjennom sommeren uten tilbakefall.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *