I to år har over 300 ambulansepersonell i Trondheim og Oslo bidratt i en studie der nesespray har blitt testet på faktiske overdosepasienter. Motgiften Nalokson har blitt gitt med sprøyter av ambulanse- og helsepersonell i mange år ved overdoser av opioider, og nå har de sammenlignet effekten av sprayen og sprøyteinjisering med samme virkemiddel.
Forskjellen er at slike sprøyter må settes av helsepersonell, mens nesespray kan gis ved såkalt kameratredning.
Arne Skulberg, postdoktor ved NTNU og anestesilege ved Oslo universitetssykehus har koordinert forskningsstudien. Han sier at et annet svært interessant funn fra forskningen er at pasienter som fikk motgift med sprøyte fikk mer abstinenser enn de som fikk motgiften med nesespray.
– Dette er kjempeviktige funn. Det er jo snakk om livreddende behandling, sier David Rogne, regionsansvarlig i Midt-Norge for brukerorganisasjonen RIO.
– Alternativet til nesespray er å måtte vente på at helsepersonell som kan sette sprøyter kommer til stedet. Nå kan brukerne selv hjelpe hverandre med en gang, sier han.
Rogne understreker at selv om mange allerede har tilgang til, og bærer med seg nesespray, er det ekstremt viktig at absolutt alle som kan havne i en situasjon hvor man står overfor en opioidoverdose har adgang til alltid å bære med seg Nalokson nesespray.
Mer om studien kan du lese her:
Ny forskning på nesespray mot overdoser viser at 80 prosent puster etter ti minutt – NRK Trøndelag