Rio deltok på høring på Stortinget om regjeringens foreslåtte reform for forebygging og behandling. Regjeringen ønsker å lage et juridisk skille mellom personer med rusavhengighet og de som ikke er det – med mål om å kunne straffe sistnevnte hardere, og å forhindre at barn og unge begynner med narkotika.
Høyesterett har tidligere slått fast at personer med rusavhengighet ikke kan straffes for bruk. Rusreformutvalget under Emilie Enger Mehl forsøkte å finne en juridisk måte å skille disse gruppene på, men konkluderte med at det ikke lot seg gjøre. Nå ønsker regjeringen i stedet å etablere en rettspraksis for hva som skal regnes som “juridisk rusavhengighet”, uten at dette er faglig forankret.
Dette er stigmatiserende, belastende og svært kostbart. Regjeringen vil altså innføre en praksis hvor det brukes inngripende tiltak som bryter med menneskerettighetene – for å sikre at folk ikke straffes for noe som ikke er straffbart i utgangspunktet. Ser du hvor absurd dette er?
Riksadvokaten har påpekt overfor politiet at dagens praksis bryter med gjeldende regelverk, men regjeringen fortsetter likevel på den harde linjen. De bruker både blod- og spyttprøver for å skille mellom brukere, til tross for at FN’s barnekomité har slått fast at barn ikke skal kriminaliseres. Disse retningslinjene blir ignorert i regjeringens nye forebyggings- og behandlingsreform.
Og til de som hevder at spyttprøver er “mindre inngripende”: også i munn og hals kan det forekomme overgrep.
Det finnes ingen forskningsmessig dokumentasjon på at straff reduserer rusbruk – men det finnes solid forskning som viser at straff fører til stigma.
Vi i RIO er dypt uenige i den retningen regjeringen nå tar med ruspolitikken og lovendringene.
Se høringen her: https://www.stortinget.no/no/Hva-skjer-pa-Stortinget/videoarkiv/Arkiv-TV-sendinger/?h=10005438&dateid=10005750